Изгубени в комуникацията. Досега

Тази статия е за комуникацията. И тъй като тя е двустранен процес, и текстът по-долу е представен като разговор. Разговор между човек, изправен пред определени предизвикателства в общуването, и OSM консултант с анализ и съвети към същите тези ситуации.

Да започваме!

Имаме Ани, която е много социална (93% експанзивност в I-Profile test) и работи от вкъщи. Среща се постоянно с нови хора, на живо и във виртуалното пространство и, според нея, е човек, който бързо се социализира.

Ситуация 1, Ани:

Наскоро си комуникирах с двама човека във Facebook messenger и след няколко разговора, се срещнахме на живо. Тяхната реакция ме изненада, защото ми казаха, че в действителност съм много по-интересен човек отколкото онлайн, където тонът ми очевидно е бил по-професионален, учтив и дори скучен. Неочаквано, защото в онлайн комуникацията си аз все пак използвам много шеги и щури емотикони.

Ситуация 1, OSM съвет:

Дигиталният свят ни дава предимството да сме бързи и полезни, но екраните освен, че ни свързват, са и бариера и, особено при нови запознанства, е трудно да се почувства човека отсреща. Правете си лични срещи и използвайте повече емотикони, за да засилите емоцията. Дори многото и „луди“ емотикони имат място в бизнес комуникацията.  Да не забравяме, че писмената комуникация се възприема по различен начин от тази очи в очи и това, как виждате себе си не е задължително това, което другите хора смятат за вас. Използвайте всеки повод да си вземете обратна връзка по най-важните за вас теми.

Ситуация 2, Ани:

Обикновено, това да вършиш много задачи в кратко време, или т. нар. Multitasking, е умение, което се цени много, особено в днешни дни. Понякога, обаче, трябва да си слагаме пауза. Свързвах толерантността със ситуациите, в които има по-силни емоции и изявен конфликт, но тя се проявява също и в малките моменти от деня, когато някой ти разказва история и го прекъсваш, не с думи, а с това, че си отвличаш вниманието от разказа му, за да направиш и още нещо успоредно или да му разкажеш своята подобна история.

Ситуация 2, OSM съвет:

Да, това е нисък праг на толерантност и може да доведе до влошена комуникация. И отново, особено в онлайн отношенията, трябва да се внимава и да се избягва вършенето на много задачи в един и същ момент. Човекът отсреща ще усети, че раздвоявате вниманието си. Всеки тълкува ситуацията чрез собствените си възприятия и опит, и трябва да сме търпеливи и да отдаваме цялото си внимание на този, с когото разговаряме. В живота ни вече има прекалено много разсейващи фактори. Затова в OSM обучението по Комуникация сме включили специални техники и тренираме фокус върху процеса. Изглежда лесно, но всъщност това е едно от най-големите предизвикателства, да се запази пълна концентрация и присъствие в настоящия момент.

Ситуация 3, Ани:

Един урок по танци се оказа пак от онези моменти, които те учат на нещо ново. Музиката в залата – невероятна, емоции, зрителен контакт, движения на тялото, вдъхновение. Ефектът от урока продължи дълго време и след приключване на преживяването. Но най-въздействащото беше отдадеността на треньорката, която буквално живее в музиката, диша танца, излъчва емоцията с цялата си същност. Пуснах си същата песен вкъщи. Там тя звучеше различно. Приятно, да, но не и така завладяващо както в залата за танци. Една и съща песен, различно възприемане. Заради професионалиста, който те води и помага да я разбереш, почувстваш и да се фокусираш върху емоциите си.

Ситуация 3, OSM съвет:

Да, това е ролята и мисията на консултанта. Да подпомага обучаващите се да разберат и да се свържат с материята, да се вдъхновят, да визуализират емоцията и да вървят по пътя към успеха. Ние отдавна носим всичко в себе си, но често не го виждаме. И така правим грешки. И точно тук се случва разликата, с помощта на професионалиста. Хубаво е, когато приятелите са около нас, но не винаги е ефективно, защото и те имат своите пристрастия и ограничения. Професионалният подход е безпристрастен и ефективен. Експертът те изстрелва в личен и професионален план много по-бързо.

Тези примери са толкова чести, че дори не им обръщаме внимание в ежедневието. Но върху тях може да се работи и да променят историята. Искате ли да знаете как го правим?

Преди всичко да осъзнаем, че процесът включва две страни. И ролята на активния слушател е много трудна. В OSM сме разработили подробна процедура от 12 стъпки, всяка от които се състои от теория и практика. Теорията насочва вниманието, практиката тренира ума. Процесът прилича на изкачването на стълба, трябва да минеш през всяка стъпка, да изкачиш всяко стъпало, за да стигнеш върха и завършиш обучението. Изглежда логично и лесно, но всъщност е голямо предизвикателство да останеш съсредоточен през цялото време. Предназначено е за хора, които наистина искат промяна в живота си и са готови да работят за нея. Затова и в края на обучението тези, които са му отделили внимание, са тези, които имат изключителни резултати.

Какво прави обучението на OSM по Комуникация уникално?     

Отговорите са няколко – дълбоката психология, вплетена в методологията, професионалните насоки за управление на емоциите, моментите да останеш фокусиран и слушащ, упражненията за самоконтрол и още… Всички елементи са част от Наръчника по Комуникация и обучението се случва пред погледа на специално подготвен за това човек. По един супервайзър за всеки от обучаващите се за целия период на обучението, който следи всяка стъпка от процеса и го валидира, за да може участникът да продължи напред. Не е ли уникално?

Как да се включите в обучението на OSM по Комуникация?

Присъединете се към програмата на Mind Business School, в Болоня, Италия. Тя продължава 12 месеца, всеки месец по 2 дни, а самото обучение по Комуникация се покрива в рамките на 3 или 4 месеца.

Може да се свържете с мен нa +359879337469 за допълнителна информация за MBS Bologna, както и посетите предстоящия ни курс с Иван Зорзето на 15-16 Ноември в София.

Това е обучение, което наистина ще промени живота ви. OSM дава гаранция за резултат.

И, както един наш участник наскоро сподели … Това не може да бъде разказано. Трябва да се преживее.”

Включете се, за да разберете сами!

 

Източник на статията:

Lost in Communication. Until now