Как да започнем бизнес в чужбина?

Успешните елементи на една стратегия

osm-bulgaria-biznes-reneta

Да започнеш собствен бизнес е едно от най-вълнуващите преживявания. Някои хора са щастливци и знаят от рано с какво искат да се занимават. На други им трябва повече време, за да открият страстта си. Но, когато страстта и мечтите придобият форма в бизнес план, Приключението започва!

По-вълнуващо от това може да е само едно, нов бизнес в чужбина!

И така, кои са успешните елементи на една стратегия по навлизане на нови пазари?

  • Един от основните моменти е да се избере правилният бизнес модел. Дори, и ако настоящият ви работи перфектно в страната-майка, това не е гаранция, че ще е правилният за новия пазар. Подгответе няколко версии на бизнес модела си, специално за пазара, на който навлизате и анализирайте всяка една от тях по показателите инвестиции и възвращаемост, защото те са в различни стойности за всеки от вариантите. На базата на анализа изберете правилния бизнес модел за страната, в която искате да установите своя бизнес.
  • Друг задължителен компонент от един проект е Проучването на възможностите за реализация (Предпроектното проучване, от англ. Feasibility study), което включва подробна оценка на макро-икономическите и политическите показатели, какво ще продаваме, на кого ще продаваме, организационната структура (необходимите човешки ресурси като бройка, отговорности и умения), структурата на капитала, финансовите прогнози за инвестициите и възвращаемостта, маркетинговия план, юридическата рамка, данъчно-счетоводните особености, времевия график и други.
  • Опитайте се да намерите надежден местен партньор, който да ви консултира по данъчно-счетоводните въпроси за съответната страна, както и да ви запознае с културните особености и манталитета на хората в нея.
  • И един практически съвет – какъвто и да ви е времевият график, удвоете времето, което сте си предвидили. За навлизане в някои страни дори го умножете по 4. Ще си спестите много нерви, ако сте с тази нагласа от самото начало.

Звучи като много работа, но и никой не е обещавал да е лесно.

Процесът, обаче, има и друга страна, също така вълнуваща и свързана с Голямото приключение по започване на бизнес в чужбина!

Това са срещите с нови хора, създаването на приятелства, опознаването на други култури и порядки, осъществяването на мечтите и поставянето на основите на вашия бизнес по начина, по който искате да се случи. Това е и въвеждането на добри практики на нови пазари и възможността един ден да се превърнете в главен фактор във вашата сфера. Друг ефект от започването на нов бизнес в чужбина е откриването на нови работни места за местното население, нови идеи, вдъхновение и растеж. Всичко това си струва усилията.

Запретнете ръкави и действайте! Изберете своята пазарна ниша. Бъдете ЦАР в категорията си, а ако трябва създайте собствена такава. Бъдете единствен в съзнанието на клиента си. По този начин ще елиминирате конкуренцията още от самото начало. Помислете и създайте своето невероятно послание, работете над търговската си марка, заявете ценностите си и не се страхувайте от предизвикателствата по пътя.

Подсигурете се, че имате невероятен продукт и/или услуга. Чак след това обърнете внимание на маркетинга и действайте смело. Уебсайт, социални медии, социални доказателства, дайте всичко от себе си за максимално добро представяне.

Следете всички статистики – брой нови клиенти, брой настоящи клиенти, средна стойност на покупката, честота на покупките. И бъдете готови да предложите неустоима оферта. Мислете за бизнеса си като за транспортно средство, което пренася вашия клиент от точка А, неговата болка, към точка Б, неговото щастие.

Разпишете подробно вътрешните процедури за организацията на бизнес процесите и осигурете обучение на служителите си.

„Правилните хора винаги ще искат да са част от нещо голямо.”, казва Паоло Руджери. И вие трябва да намерите хората, на които да вярвате. Те ще се грижат за вашия бизнес, когато вас ви няма. И това е наистина едно от най-големите предизвикателства при развиването на бизнес в чужбина.

Вижте няколко полезни линка, с които може да засилите своята начална скорост:

Както и:

И моят Блог, с информация, която ще ви е от полза.

Можете да превърнете всеки проблем в предизвикателство. А всяко предизвикателство във възможност.
Започнете сега! Ключът към успеха е в отдадеността.
Очакваме вашата История на успеха!

Източник на статията:

Starting Business abroad. Success strategy components for Business owners