Кои са дигиталните поколения и какво търсят?

Днес селекцията и подбор на персонал се променя драстично. Едно от важните неща е, че върви „ръка за ръка“ с маркетинга. Поведението ви с кандидатите трябва да бъде все едно с потенциални клиенти. За това е добре да привличаме дигиталните поколения чрез нови подходи. Но преди да говорим за тях е нужно да разберем кои са различните поколения:

1) Baby boomers: силно ориентирани към работа и много мотивирани;

2) Поколение Х: Мотивирано, ориентирано към решаване на проблеми;

3) Милениумите (Поколение Y): Поколението, което прави разлика от останалите. Някои смятат, че тези хора не са много мотивирани, но всъщност не е така. Те са гъвкави и се адаптират лесно към промените.

4) Поколение Z: те са хипер-свързани хора, дори много повече от милениумите. От скоро навлизат в работната среда.

В България 1,6 милиона са милениуми, а до 2020 ще представляват повече от 50% от работната сила в глобален мащаб. Важен фактор е, че до 30 годишна възраст, милениумите може да са сменяли 2 пъти по-често работата си в сравнение с Генерация X или Baby Boomer-ите.

Начинътпо който

Милениумите кандидатстват на работа във фирмите също е променен. Те използват по-креативни начини от предложените в jobs.bg или традиционния Europass. Тъй като при тези опции се показват личностни качества, а милениумите намират нови начини как да изразят своята индивидуалност, които да се отличи в динамиката на днешния работен процес.

В 62% от случаите Милениумите проверяват за вас и в социалните медии: LinkedIn, Facebook, Instagram.

Съвет: В случай, че не открият нищо за вас там, това директно изпраща послание към тях: „Не искам да комуникирам с теб“. Тъй като те са постоянно свързани и използват интернет,  за да дадат най-добрия резултат за вас, искат и вие да присъствате в дигиталния свят.

В Селекциятаако до сега сме мислели, че смяната на много работни позиции е съмнителнообрънете вниманиеако разговаряте с Милениум, защото с тях селекционерат може да допусне грешка. Тънък момент е, че те търсят фирма, която да споделя ценности, чрез които те могат да изразяват себе си. За това правят няколко опити в откриването на «идеалната среда».  

Когато имате такива кандидати за работа, не забравяйте, че те имат различни желания от вашите.

Какво търсят те?

 

  1. Лоялност и прозрачност – те искат да бъдат признати като личности, както и ангажирани с проекти за фирмата. Също така да знаят каква е посоката, в която фирмата върви.
  2. Споделяне на ценностите – не забравяйте, че са избрали вашата фирма точно заради това.
  3. Работа в екип – те подкрепят колаборацията, приятелския и спокоен климат, както и споделянето на знания за достигане на крайния резултат. Успехът за тях се крие в постигане на хармония на работното място.
  4. Непрекъснато обучение – стимулиране и участие във фирмени проекти. Търсят внимание и място за своите идеи (Напр. Фирмата да взима участия в опазване на околната среда; теми за социалната отговорност и др.)
  5. Интелигентно работно време – гъвкавост в графиците и работното време, опция за работа от вкъщи. Работата в система 9-5 не е за тях, те държат да имат и време, което посвещават на себе си.
  6. Позитивен лидер и ментално освободен – готов за промени и откриващ нови хоризонти.