Колко време можем да сме толерантни към някого, който не допринася към екипа?

Кога трябва да уволним служител със слабо представяне?

Колко време можем да сме толерантни към някого, който не допринася към екипа?

В Open Source Management (OSM) считаме, че 20% от служителите са причина за 80% от проблемите и това са така наречените лоши служители или служители със слабо представяне.
Втората група служители, около 60% от екипа на компанията, са така наречените служители със средно представяне. При тях обичайно оказва ефект упражняването на системен контрол и мотивационни срещи.
И последните 20% съставят групата с най-добри показатели, топ талантите, които на практика осигуряват 80% от резултатите на компанията. Те се нуждаят от чести похвали и възможности за развитие. Когато са подложени на критика, това може да доведе до демотивация и да преминат в категорията на служителите със средно представяне.

И така, след като сме определили човешкия капацитет в компанията, най-важните въпроси, пред които е изправен всеки мениджър, са: “Какво трябва да предприема, ако дори и след всичките ми усилия да разбера, мотивирам и вдъхновя слабия служител, той отново не преследва (не може или не иска) корпоративните цели и мисия? Колко дълъг трябва да е периодът на толерантност към такъв човек щом очевидно няма никакво намерение за промяна, а в същото време влияе на останалите с демотивиращото си поведение?”

Отговорът на OSM в тази ситуация е:

Само 2 месеца период на толерантност. Всяко действие и отговорност трябва да са фиксирани във времето, а 2 месеца е срок, напълно достатъчен за формирането на нови навици. Ако и след това, мениджърът не вижда подобрение в поведението на служителя, то правилната стъпка е този служител да се отстрани.

Да, 2 месеца, не повече. Когато това е правило в компанията, и служителите ще са наясно от самото начало. Не се колебайте, дори това да е човекът, който ви носи най-много приходи във фирмата.
Имате нужда само от хора, които подкрепят вас и растежа на фирмата, отдадени, ангажирани, приели ценностите и мечтите ви като техни собствени.

Този казус е само един от многото, част от нашето обучение по Делегиране, за което може да се запишете на contact@renetavasileva.com

Ако бизнесът ви е нестабилен и имате нужда от професионален съвет, свържете се с нас!

Ние сме тук да ви помогнем.

 

Източник на статията:

What is the tolerance you give to someone not acting like a part of the team? When should you fire a bad employee?