Колко време можем да сме толерантни към някого, който не допринася към екипа?

Кога трябва да уволним служител със слабо представяне?

В Open Source Management (OSM) считаме, че 20% от служителите са причина за 80% от проблемите и това са така наречените лоши служители или служители със слабо представяне.
Втората група служители, около 60% от екипа на компанията, са така наречените служители със средно представяне. При тях обичайно оказва ефект упражняването на системен контрол и мотивационни срещи.
И последните 20% съставят групата с най-добри показатели, топ талантите, които на практика осигуряват 80% от резултатите на компанията. Те се нуждаят от чести похвали и възможности за развитие. Когато са подложени на критика, това може да доведе до демотивация и да преминат в категорията на служителите със средно представяне.

И така, след като сме определили човешкия капацитет в компанията, най-важните въпроси, пред които е изправен всеки мениджър, са: “Какво трябва да предприема, ако дори и след всичките ми усилия да разбера, мотивирам и вдъхновя слабия служител, той отново не преследва (не може или не иска) корпоративните цели и мисия? Колко дълъг трябва да е периодът на толерантност към такъв човек щом очевидно няма никакво намерение за промяна, а в същото време влияе на останалите с демотивиращото си поведение?”

Отговорът на OSM в тази ситуация е:

Само 2 месеца период на толерантност. Всяко действие и отговорност трябва да са фиксирани във времето, а 2 месеца е срок, напълно достатъчен за формирането на нови навици. Ако и след това, мениджърът не вижда подобрение в поведението на служителя, то правилната стъпка е този служител да се отстрани.

Да, 2 месеца, не повече. Когато това е правило в компанията, и служителите ще са наясно от самото начало. Не се колебайте, дори това да е човекът, който ви носи най-много приходи във фирмата.
Имате нужда само от хора, които подкрепят вас и растежа на фирмата, отдадени, ангажирани, приели ценностите и мечтите ви като техни собствени.

Този казус е само един от многото, част от нашето обучение по Делегиране, за което може да се запишете на contact@renetavasileva.com

Ако бизнесът ви е нестабилен и имате нужда от професионален съвет, свържете се с нас!

Ние сме тук да ви помогнем.

 

Източник на статията:

What is the tolerance you give to someone not acting like a part of the team? When should you fire a bad employee?