От клиент към OSM консултант

strachil-atanassov“Аз бях една креативно-дезорганизирана личност – започвах проекти, но не ги довършвах, бях стресиран, не делегирах правилно задачите към моите подчинени, нагърбвах се с една част от техните задължения и след всичко дори изпадах и в сериозни разногласия с хората около мен.  С нисък организационен усет, с ниска само-мотивация, които не ми позволяваха да мотивирам останалите за работа, с ниска решителност, която ме караше да увъртам вместо да давам ясни указания и не е учудващо, че с такова управление, служителите ми ходеха напред назад като „мухи без глави“. Не се справях с нищо и това ме правеше докачлив, капризен, нетолерантен, слушах, но не чувах (не разбирах другите). Не бях гъвкав и фирмата като едно мое огледало не беше успешна. Сигурен съм, че ако не бях започнал промяната, днес компанията ми просто нямаше да е на пазара просто защото нямаше да ги има ХОРАТА.“

Това беше Страхил Атанасов преди 2 години и половина.

Как започва всичко?

Юли месец 2017 г. негов приятел го кани на събитие и Страхо отива там с идеята, че ще намери нови клиенти, но всъщност го намира Рени. Тя е консултант към Open Source Management (OSM) и само на 25 г. му казва неща, които той като собственик осъзнава, че е изпуснал отдавна във фирмата си.

Тя му дава „Новите лидери“ и „Етика на превъзходството“, а той август месец 2017 отива с детето си на планина и взема книгите с него.

Казусите в живота му продължават – следва развод, съдебни дела, проблеми с екипа във фирмата и е било изключително тежко да обяснява на външен човек за проблемите с жена си. Страхил дори запознава Рени със съпругата си, защото усеща, че им предстои много съвместна работа.

Отделно, има и още един човек, с когото той има проблеми. Страхил наема момиче за мениджър „Продажби“, без да прави подбор, чрез познати. Работила е в друга фирма със същия предмет на дейност и е дошла с част от клиентите. Това й е дало предимство и голяма заплата …, за която в един момент новите колеги разбират. И за 6 месеца още един срив.

Тогава идва I-Profile тестът. И резултатите са показателни. Вижда се, че фирмата като отражение на собственика не върви на добре и се налага драстична промяна.

От клиент към OSM консултант

В този момент мозъкът изключва и идва интуицията, за да даде втори шанс на историята. Страхо, както и повечето предприемачи се е колебаел да подпише договора, но решава да се довери и да потърси причината в себе си. Не познава програмата, но подписва договора.

Предлага и на мениджъра си Продажби да попълни I-Profile теста, но тя отказва, което винаги е знак, че човекът крие нещо неетично.

Какво е I-Profile? Това е специално разработен инструмент от OSM за оценка на човешкия потенциал, включващ 242 въпроса и даващ много подробна картина върху поведението на служителя и неговата продуктивност.

I-Profile не е етикет на човека, той показва навиците, а навиците могат да се променят, но това е процес и иска време. И човек трябва да вземе решението за себе си, дали иска да се промени напълно…

Или се променяй, или не го започвай. Защото OSM е програма за поне 1 година и тя трябва да се довърши, за да има резултат. А най-правилният подход е да се заплати цялата стойност предварително. Няма как да се постигнат значителни промени за 1-2 пъти и за 1-2 месеца. Процесът си иска своето време.

Датата 23.08.2017 г. е съдбовна – с първия курс Лидерство и изпитанието one-to-one coaching (двудневен коучинг сесия с консултант).

Това е изключително предизвикателно и емоционално обучение и чрез него се идентифицира човекът от обкръжението, който предизвиква стреса. Този двудневен коучинг отприщва силна енергия, отблокира, изкарва те от личната ти капсула.

Следва 1 година обучения в Mind Business School (MBS), Болоня. Променяш мисленето си, променяш средата си, променяш всичко в себе си (и сега, ако някой си мисли, че и за Страхил в началото програмата не е звучала като фантасмагории, да, звучало е, но Законът за причинността променя бързо гледната точка и един отблокиран човек тръгва напред, и вече освен себе си, променя и хората наоколо.

Това е вторият тест на Страхо:

От клиент към OSM консултант

и освен графиката, приятелите му виждат същото и казват: „Ти си се променил до неузнаваемост, какво е станало с теб?“.

И Страхо обобщава: „Изкарах един едногодишен курс за смели, сега се чувствам жизнен, с огромна емоция и енергия и освен, че бизнесът ми върви напред, аз самият се обучавам за консултант на OSM.“

И през 2020 той е един от основните OSM консултанти. Глас, който обучава и дава примери от първо лице. Защото всеки в OSM първо е подобрил живота си чрез методологията и след това е започнал да помага и на други хора.

Но това е неговата история, а каква ли би била твоята? 

От клиент към OSM консултантАвтор на статията: Анита Върбанова