Селекцията на хора: 5-те характеристики, с които да разпознаете и изберете Талант за фирмата

Едно от влиянията на COVID-19 върху бизнеса е, че изпратихме служителите си да работят от вкъщи (“home office”). За други по-тежкото е, че се наложи да се разделят с някои от екипа си или въведат по-стриктни мерки, за да запазят част от екипа си.

За тези фирми, които home office е възможен, навлязоха в „Дистанционната икономика“ и вече знаят колко важно е да можем да предаваме човешката връзка чрез технологиите. Милениалите и поколение Z са лидери в това. И не само те, всеки един от нас, който е разбрал, как успешно да поддържа онлайн комуникация със своите контакти е на прав път.

За да останем атрактивни работодатели на свой ред е нужно бързо да насочим усилията си към дигитална трансформация на бизнеса си (социални медии, видео, онлайн реклама, уебсайт и друго дигитално присъствие – според бизнес нисшата).

Само така ще „говорим на един й същ език“ с дигиталното поколение и привличаме повече таланти да работят при нас. Но как да подберем и попаднем на правилните хора? От най-голяма важност е да бъдете на ясно дали кандидатите притежават характеристиките в статията и отговарят ли реалистично на понятието „талант“.

 

Какво е „талант“?

Селекцията-на-хора-5-те-характеристики-с-които-да-разпознаете-и-изберете-Талант-за-фирмата

Общоприето е когато чуем думата „ талант “ да си представяме нечовешки способности, човек с качества, които са необикновени. Например: можем да си помислим за хора с велики умения и потенциал, гений като Айнщайн, Моцарт или Леонардо Да Винчи.Дори и в света на бизнеса, талантите често се асоциират с хора с индивидуални умения и отличителни способности. Много хора се убедени, че един или двама от тези таланти са достатъчни да доведат фирмата до успех.

Истината е, че тези хора сами са способни да променят фирмата, но дори и да съществуват, биха били извън икономическия обсег на много фирми. За фирмите, разбирането за „таланти“ трябва да има различно значение. Тук не търсим гений, но ако го намерим с радост ще му предоставим поле за изява. За фирмата „таланти“ са тези хора, които напълно споделят ценностите на компанията, характеризират се с висока продуктивност и постоянно ориентиране към резултат от тяхната работа. Те допринасят със стойност по отношение на идеи и умения.  

Какви характеристики е нужно предприемачът да търси в новите таланти за неговата фирма, когато провежда селекция на персонал?

 

  1. ЧУВСТВО НА НЕАДЕКВАТНОСТ

Това е човек, който докато постига добри резултати, непрекъснато се опитва да се усъвършенства и не е  доволен от това което постига, т.е. притежава онази „позитивна неадекватност“ да е постоянно фокусиран към личностно израстване.

 

  1. СПОСОБНОСТ ДА СЕ ПРОМЕНЯ

Бъдете нащрек за тези хора, които ви казват че всичко си е наред, защото винаги са работили по този начин. Истинските таланти са отворени за нови идеи, новатори са, предвиждат новите времена и водят фирмата ви към Бъдещето.

 

  1. ЧУВСВТВО НА СПЕШНОСТ

За истинските шампиони точния момент е „СЕГА“, дори и „ВЧЕРА“. Те искат всичко да се случва незабавно, прилагат моментални действията по развитие на проектите и идеите, които сте генерирали.

 

  1. ОРИЕНТАЦИЯ „ДА НАПРАВЯ “ преди „ДА ИМАМ “

Истинския талант първо действа, а после демонстрира резултати, после пита какво ще получи в замяна. Той не иска монета, за да свърши нещо, той просто го върши, защото е предприемчив и мотивиран от желанието да предложи своя собствен принос.

 

  1. ПОВЕДЕНИЕ НЯМА ПРОБЛЕМ
    Всеки човек, който се фокусира върху резултатите и мисли че всичко може да бъде свършено, и че няма бариера, която не може да бъде счупена е правилния човек за вашата фирма.

 

Пазарът на труда бързо се промени от Февруари до сега. Предстои да видим какво движение ще настъпи. Независимо от това, не правете компромиси с кандидатите,  които проявяват желание за работа при вас или с настоящия ви екип. Понякога е по-добре дадена позиция да остане незаета, отколкото да сте назначили грешния човек.

Искате да се уверите, че сте намерили своя ТАЛАНТ във фазата на Селекция?

Искате да сте сигурни, че имате правилните хора на точните позиции във вашия екип?

Чудите ли се от къде да започнете с дигиталната трансформация на вашата фирма и как да привличате „таланти“?

НАПРАВЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ТУК

 

ИЗТОЧНИЦИ: